Hruškové koláčky Bourdaloue
Seznam surovin
- linecké těsto 1 balení
- hrušky 4 kusy (nejlépe odrůda Williams)
- šťáva citronová 6 lžic
- cukr 2 lžíce
- džem meruňkový 2 lžíce
- vanilka 1/2 kusu (lusk)
- máslo (na vymazání plechu)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání plechu)
Na krém:
- creme fraîche 2,2 decilitru (hustá zakysaná smetana)
- cukr moučkový 165 gramů
- mandle 150 gramů (mleté)
- máslo 135 gramů (měkké)
- vejce 2 kusy
- pudinkový prášek vanilkový 10 gramů
Postup přípravy
Nejdříve připravíme krém. Měkké máslo nakrájíme na kousky a utřeme ho v míse na hladký krém. V další míse smícháme cukr, pudinkový prášek a mleté mandle. Směs přidáme do máslového krému a dobře promícháme. Postupně přimícháme vejce a nakonec creme fraiche. Krém zakryjeme fólií a necháme v chladničce hodinu odležet.
Hrušky oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a pokapeme je polovinou citronové šťávy. Do hrnce nalijeme 1 litr vody, přidáme podélně rozkrojený a nastrouhaný vanilkový lusk, cukr a zbytek citronové šťávy a přivedeme do varu. Vložíme hrušky, hrnec odstavíme z ohně a hrušky necháme ve vodě vychladnout.
Z rozváleného lineckého těsta vykrojíme osm koleček a vyložíme jimi osm vymazaných a vysypaných malých kulatých formiček tak, aby těsto nepatrně převyšovalo okraje formiček. Naplníme je z poloviny mandlovým krémem a do každé vložíme půlku hrušky řezem dolů. Koláčky vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 30 minut. Ještě horké je potřeme rozvařeným a propasírovaným meruňkovým džemem a když lehce vychladnou, vyklopíme je opatrně z formiček a necháme na mřížce zcela vychladnout.
Recept na domácí listové těsto najdete zde.
Poznámka k receptu
Místo malých koláčků můžete upéct jeden velký koláč.
Načítám komentáře...