Hruškový koláč
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 160 gramů
- cukr krupice 60 gramů
- žloutek 1 kus
- máslo 60 gramů (plus na vymazání formy)
- sůl
- voda (dle potřeby)
- plnotučný tvaroh 100 gramů (na náplň )
- žervé 200 gramů (na náplň )
- vejce 1 kus (na náplň )
- vanilkový extrakt 1 lžička (na náplň )
- hruška 5 kusů (na náplň )
- ořechy vlašské 50 gramů (na náplň )
- med 2 lžíce (na náplň )
Postup přípravy
1. V misce smíchejte prosetou mouku, cukr, sůl, máslo, žloutek a cca 3 lžíce studené vody. Z ingrediencí vypracujte hladké těsto, které následně nechejte zhruba 30 minut odpočívat v lednici.
2. Nízkou koláčovou formu vymažte máslem a vložte do něj rozválené těsto. Ořízněte přečnívající okraje.
3. Propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut do trouby rozehřáté na 190 stupňů.
4. V misce smíchejte tvaroh, žervé, vejce, a extrakt. Směs rovnoměrně naneste na koláčové těsto, přidejte rozpůlené, oloupané a očištěné hrušky. Zasypte ořechy
a zakapejte medem.
5. Pečte v troubě cca 45 minut, dokud nebude povrch zlatavý.
Poznámka k receptu
Našemu koláči dodal chuť Hlavnický tvaroh z farmy (Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice), který v letošním roce zvítězil v soutěži Regionální potravina v kategorii Sýry (včetně tvarohu) v Moravskoslezském kraji.
Načítám komentáře...