Hruškový koláč s drobenkou
Seznam surovin
- hrušky 3 kusy
- mouka pšeničná hrubá 8 lžic
- mléko 8 lžic
- cukr 4 lžíce
- máslo 2 lžíce (rozpuštěné)
- vejce 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- tuk (na vymazání formy)
- strouhanka (na vysypání formy)
Na drobenku:
- cukr moučkový 100 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 100 gramů
- máslo 2 lžíce (měkké)
Postup přípravy
Hrušky oloupeme škrabkou na brambory a rozkrojíme je ostrým nožem podélně na půlky. Pomocí vypichovátka nebo malé lžičky z nich opatrně vykrojíme jádřince, abychom v nich vytvořili jamky.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme mléko, cukr, prášek do pečiva, vejce a rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto.
Kulatou formu na pečení vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a nalijeme do ní připravené těsto.
Všechny přísady na drobenku smícháme a důkladně promneme prsty. Na povrch těsta rozložíme půlky hrušek (řeznou stranou dolů) a posypeme je drobenkou. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 30 – 40 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Hrušky výborně chuťově ladí s ořechy. Máte-li je rádi, posypte těsto nejprve nasekanými ořechy a pak přidejte hrušky a drobenku.
Načítám komentáře...