Hruškový koláč s kakaem
Seznam surovin
Na těsto:
- máslo 150 gramů
- cukr moučkový 150 gramů
- vejce 3 kusy
- mouka pšeničná hladká 175 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- kakao 2 lžíce (holandského typu + na posypání koláče)
- máslo (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Na náplň:
Postup přípravy
V míse utřeme změklé máslo a moučkový cukr do světlé pěny. Postupně přidáme vejce a elektrickým mixérem krátce promícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem, prosejeme do žloutkové směsi a promícháme.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 50 minut.
Hrušky (bez nálevu) vložíme od hrnce, zalijeme je vínem, přidáme skořici a hřebíčky, krátce povaříme a necháme vychladnout.
Upečený, zcela vychladlý koláč vyklopíme z formy a povrch ozdobíme připravenými hruškami.
Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Asi 2 dl nálevu z hruškového kompotu nalijeme do hrnce, přidáme lehce vymačkanou nabobtnalou želatinu a na mírném plameni zahříváme, až se želatina rozpustí (nevaříme). Směs necháme trochu zchladnout, až začne tuhnout, pak ji nalijeme na hrušky a necháme zcela ztuhnout.
Nakonec koláč posypeme kakaem.
Načítám komentáře...