Hruškový koláč s mandlovým krémem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- cukr 125 gramů
- máslo 125 gramů
- vejce 1 kus
- sůl 1 špetka
- cukr moučkový 150 gramů
- mandle 150 gramů (mleté)
- smetana 1 lžíce
- vejce 2 kusy
- rum 1 lžíce
- hrušky 4 kusy
- cukr vanilkový 1 lžíce
- dortové želé žluté 1 balení
- voda 1 hrnek (nebo hrušková šťáva)
- citron
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání)
Postup přípravy
Změklé máslo s cukrem a solí utřete do pěny, přimíchejte vejce a prosetou mouku. Hmotu přendejte na vál a rukama vypracujte hladké těsto. Přiklopte ho a nechte hodinu odpočinout.
Moučkový cukr smíchejte s mletými mandlemi, smetanou, rumem a rozšlehanými vejci. Hrušky oloupejte a nakrájejte na plátky. Pokapte je citronovou šťávou, aby nezhnědly.
Těsto vyválejte na kulatou placku a vložte ji do vymazané koláčové formy s vyšším okrajem. Na ni natřete náplň, povrch poklaďte plátky hrušek a posypte vanilkovým cukrem. Formu vložte do trouby
vyhřáté na 180°C a koláč upečte dozlatova (asi 45 minut).
Dortové želé smíchejte s vodou nebo hruškovou šťávou a připravte podle návodu. Upečený koláč nechte vychladnout a polijte ho vlažným želé. Uložte do chladu, aby želé ztuhlo, a potom koláč
nakrájejte na dílky.
Načítám komentáře...