Jablečný crumble
Seznam surovin
- jablka 4 kusy
- cukr krupice 100 gramů
- šťáva citronová 2 lžíce
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- muškátový oříšek 1 špetka
- ovesné vločky 200 gramů
- mouka pšeničná hladká 5 lžic
- máslo 115 gramů (změklé)
Postup přípravy
1. Jablka nakrájejte na drobné kostičky (loupat nemusíte, ale můžete). Vsypte je na pánev, přidejte asi polovinu cukru, citronovou šťávu, skořici a muškátový oříšek. Podlijte trochou vody a asi 5 minut vařte.
2. Mezitím v míse smíchejte vločky, mouku, máslo, zbylý cukr a prohněťte, abyste získali drobenku. Troubu předehřejte na 200 °C. Jablka vsypte i s tekutinou do zapékací misky, zasypte vločkovou drobenkou a pečte asi 20 minut, dokud se drobenka nezpevní a trochu nezezlátne. Ihned podávejte.
Poznámka k receptu
I když jindy radíme použít co nejčerstvější suroviny, v crumblu se uplatní i ovoce, o které zasyrova už nikdo nestojí. Přezrálá jablka, poslední hruška nebo hrst bobulí od snídaně se promění ve skvělý dezert. Pokud ho chcete dovést k dokonalosti, podávejte s vanilkovou zmrzlinou.
Načítám komentáře...