Jablečný koláč
Seznam surovin
- těsto 1 dávka (základní)
- jablka 1 kilogram
- cukr třtinový 80 gramů
- moučka kukuřičná (škrob) 2 lžíce
- šťáva citronová (z 1 citronu)
- citronová kůra (z 0.5 citronu)
- máslo 2 lžíce
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- žloutek 1 kus (s mlékem na potření)
Postup přípravy
1. Připravte těsto podle základního návodu, vyložte jím formu a dejte chladit. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. nasypte je do mísy, pokapejte citronovou šťávou, přidejte cukr, skořici, citronovou kůru, sůl a škrob. Promíchejte a nasypte do formy na vychlazené těsto. nakonec nakrájejte 2 lžíce másla na kousky a položte na jablka.
2. Rozválejte druhý díl těsta a vykrájejte z něj vybrané tvary. Formy vyndejte z lednice, naplňte jablečnou směsí a potřete okraje žloutkem s mlékem. Ozdobte koláč, potřete žloutkem i vrchní těsto a pečte v troubě předehřáté na 190°c asi 30–40 minut, dokud koláč nezezlátne. Nechte ho ve formě zchladnout, nejlépe na mřížce.
Recept na základní těsto najdete zde
Poznámka k receptu
Tradiční chuť jablečného štrúdlu získá elegantní rámec, který probouzí fantazii. Pusťte se do velkého koláče nebo jablečných miniatur.
Načítám komentáře...