Jablečný koláč s mákem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 240 gramů
- cukr krupice 140 gramů
- žloutek 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 1/2 kusu
- jablka 4 kusy
- máslo 120 gramů
Na náplň:
- smetana zakysaná 1/2 decilitru
- kypřící prášek do pečiva 1 špetka
- vejce 3 kusy
- sůl 1 špetka
- smetana (30%)
- mouka pšeničná polohrubá 150 gramů
- mák 150 gramů (nemletý)
- máslo 120 gramů
Na pomazání:
Postup přípravy
Na vál nasypeme mouku, vmícháme kypřicí prášek, přidáme na plátky nakrájené změklé máslo a cukr. Hromádku prokrajujeme nožem, dokud těsto nezačne tvořit drobné hrudky. Nožem je nahrneme na hromádku, uprostřed utvoříme důlek, do kterého vyklepneme žloutek, a nožem ho prokrajováním ze strany na stranu vpracujeme do těsta. Když se hmota začne spojovat, propracujeme ji rukama na vláčné tuhé těsto a necháme v chladu alespoň hodinu odpočinout.
V míse vyšleháme máslo s cukrem, přišleháme vejce, vlažnou smetanu a zakysanou smetanu. Potom přisypeme mák a mouku smíchanou se špetkou kypřicího prášku a soli. Jablka opláchneme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na dílky.
Těsto rozválíme na plát silný asi 2 mm, vykrojíme z něj čtyři kruhy a vložíme je na sebe do formy. Na těsto nalijeme makovou náplň a poklademe ji dílky jablek. Jablka potřeme rozpuštěným máslem s medem a koláč dáme do trouby vyhřáté na 210°C. Po 10 minutách teplotu snížíme na 160°C a pečeme dalších 30 minut.
Ingredience jsou rozepsány na kulatou formu o průměru 26 cm, nebo čtvercovou formu 20 x 20 cm.
Poznámka k receptu
Zbylý prášek do pečiva můžete použít třeba na odvaření připáleného hrnce.
Načítám komentáře...