Jablečný koláč s medem a rumem
Seznam surovin
- jablka 7 kusů
- cukr 100 gramů
- med 3 lžíce
- rum hnědý - tuzemský 2 lžíce
- máslo 160 gramů
- vejce 3 kusy
- citronová kůra 1 kus (z 1 citronu)
- šťáva citronová 1 kus (z 1 citronu)
- ořechy lískové 4 lžíce (mleté)
- mouka pšeničná polohrubá 220 kusů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
Na krém:
- smetana zakysaná 100 gramů
- tvaroh měkký 250 gramů
- moučka škrobová 1 lžíce
- žloutek 1 kus
Postup přípravy
Jablka zbavíme jádřinců a oloupeme, 4 jablka nakrájíme na kostičky a 3 na plátky. Jablka dáme do mísy a zalijeme směsí medu, rumu a citronové šťávy.
Z 80 g cukru a 120 g másla utřeme krém a postupně do něj přidáme citronovou kůru, vejce, sůl a mleté ořechy. Důkladně promícháme. Mouku prosejeme s kypřícím práškem a vmícháme do krému. Vypracujeme těsto a poté do něj postupně zapracujeme jablka nakrájená na kostičky a 2 lžíce rumové směsi.
Zakysanou smetanu smícháme s tvarohem, škrobem a žloutkem. Těsto dáme do koláčové formy a na něj rozetřeme smetanovou směs. Poklademe jablky nakrájenými na plátky. Posypeme zbytkem cukru a zbylé máslo nakrájíme na jablka.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca hodinu.
Poznámka k receptu
Ještě horký koláč potřete meruňkovou marmeládou, koláč bude sladší.
Načítám komentáře...