Jablečný koláč s ořechy a rozinkami
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 200 gramů
- rostlinný tuk 150 gramů
- cukr krupice 150 gramů
- jablka 4 kusy
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- vejce 1 kus
- mléko (podle potřeby)
- ořechy vlašské 1 hrst (nasekané)
- rozinky 1 hrst (vyprané, osušené)
- skořice (mletá)
- tuk (na vymazání)
Postup přípravy
Mouku prosejte s práškem do pečiva a smíchejte se 100 g cukru. Vejce rozšlehejte s trochou mléka a vlijte vlažný rozpuštěný tuk. Smíchejte vaječnou a sypkou směs a vypracujte vláčné těsto (podle
potřeby přidejte ještě mléko).
Těsto natřete do vymazané a vysypané větší kulaté formy. Oloupejte 3 jablka a nastrouhejte je nahrubo, poslední neloupejte a nakrájejte na plátky. Nastrouhaná jablka nasypte na těsto, posypte
ořechy, opranými a osušenými rozinkami, skořicí a 25 g cukru. Na tuto vrstvu naskládejte do vějířku plátky jablka a posypte zbylým cukrem.
Formu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a koláč upečte. Podávejte vlažný nebo studený.
Načítám komentáře...