Jablečný koláč s ostružinami a zázvorem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 320 gramů
- cukr krupice 80 gramů
- máslo 210 gramů (studené)
- vejce 3 kusy
- vanilkový extrakt 1,5 lžičky
- jablka 4 kusy (kyselejší)
- zázvor 1 lžíce (nakrájený)
- ostružiny 100 gramů
- cukr třtinový 70 gramů
Postup přípravy
1. Připravte křehké těsto. Do prosáté mouky zamíchejte krupicový cukr, do něj nakrájejte 160 g studeného másla a co nejrychleji ho, aby netálo, ručně zapracujte do mouky s cukrem, abyste získali drobenku. Do ní dejte vanilkový extrakt a postupně 1 celé vejce a 1 bílek. Vše rychle zpracujte v těsto a dejte na 30 minut do lednice.
2. Mezitím nakrájejte 3 - 4 oloupaná jablka na kousky. V hrnci rozpalte zbylé máslo, přidejte třtinový cukr, jablka a zázvor. Vařte asi 10 minut a pak přidejte ostružiny. Ovocnou směs sceďte, ale šťávu uchovejte.
3. Těsto rozdělte na 2 části. Polovinu vyválejte do kruhu, přeneste do máslem vymazané koláčové formy a potřete vaječným bílkem. Na těsto rovnoměrně rozprostřete zchladlé ovoce a přelijte 2 - 3 lžícemi scezené šťávy. Pak rozválejte zbytek těsta a celý koláč jím překryjte, přečnívající těsto odřízněte. Pomocí vykrajovátek můžete na koláči vytvořit dekoraci. Před pečením koláč potřete zbylým bílkem a posypte třtinovým cukrem. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 30 minut. Koláč podávejte ještě teplý s ušlehanou šlehačkou.
Načítám komentáře...