Jablečný strouhaný koláč
Seznam surovin
- jablka 750 gramů
- mouka pšeničná hladká 450 gramů
- cukr 280 gramů
- Hera 250 gramů
- vejce 4 kusy
- ořechy 1 hrst (nasekané)
- rozinky 1 hrst
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- skořice 2 lžičky (mletá)
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme 120 g cukru, žloutky a nasekaný tuk a vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Jednu zabalíme do fólie a necháme v chladu ztuhnout. Druhou polovinu těsta rozprostřeme prsty do vymazané a vysypané kulaté formy (nebo na plech).
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nastrouháme je na hrubém struhadle, rovnoměrně je rozprostřeme na těsto ve formě a posypeme skořicí, nasekanými oříšky a rozinkami. Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh, který rovnoměrně rozprostřeme na jablka.
Na závěr na celý koláč nastrouháme na hrubém struhadle vychlazené těsto z chladničky. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a upečeme dorůžova. Hotový koláč pocukrujeme.
Načítám komentáře...