Jablkový koláč s griliášem
Seznam surovin
- cukr vanilkový
- droždí sušené 2 lžičky
- sůl 1 špetka
- vejce 2 kusy
- tuk 100 gramů (Hera)
- šťáva citronová 1 lžíce
- mléko 125 mililitrů
- olej (na potření rukou)
- jablka 6 kusů (6-8 kusů)
- meruňková marmeláda 4 lžíce
- griliáš (hotový koupený)
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 150 gramů
- cukr krystal 2 lžíce
- cukr vanilkový 1 balíček
Náplň:
- vejce 2 kusy
- cukr moučkový 5 lžic
- cukr vanilkový 1 balíček
- pudinkový prášek vanilkový 1 balení
- šťáva citronová 2 lžíce
- tvaroh měkký 500 gramů
- mléko 5 lžic
Postup přípravy
V míse smícháme všechny sypké suroviny na těsto. Přidáme vejce, rozpuštěný tuk, citronovou šťávu a vlažné mléko. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu. Zakryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto vyklopíme do formy vyložené papírem na pečení a rukama potřenýma olejem ho roztáhneme do okrajů. Povrch těsta potřeme tvarohovou náplní a poklademe ji plátky oloupaných jablek. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 190 až 200 °C a pečeme asi 20 minut. Ihned po vytažení z trouby potřeme povrch koláče marmeládou rozvařenou s trochou vody, posypeme griliášem a necháme vychladnout.
Náplň: Vejce smícháme s oběma druhy cukru a pudinkovým práškem. Přidáme citronovou šťávu, tvaroh, mléko a ušleháme.
Načítám komentáře...