Jablkový koláč s mandlemi a srdíčky
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 220 gramů
- mandle 50 (mleté)
- máslo 170 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- vanilkový lusk 1 kus (dřeň)
- žloutek 1 kus
- šťáva citronová (z jednoho citronu)
Náplň:
- jablka 4 kusy (velká oloupaná)
- med 5 lžic (kvalitní lesní)
- skořice
- rum
- mandlové lupínky 100 gramů
Postup přípravy
1. Z uvedených surovin vypracujte tužší těsto. Pokud se špatně zpracovává, přidejte pár lžic mléka nebo smetany. Těsto dejte odpočinout na 30 minut do lednice. y
2. Těstem vyložte koláčovou formu o průměru 24 cm. Ze zbylého těsta pak vykrájejte drobné tvary, například srdíčka.
3. Jablka nakrájejte na malé kousky, pokryjte jimi těsto, zakapejte je medem, poprašte skořicí, posypte mandlovými lupínky a zakapejte rumem. Nahoru rozložte vykrájené tvary.
4. Koláč vložte do trouby a pečte při 170 °C asi 40 minut. Po upečení ho hojně poprašte moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Kdo by odolal dobrotě z křehkého těsta se šťavnatou náplní a s láskyplným zdobením?
Načítám komentáře...