Jahodové tartaletky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 125 gramů (změklé)
- cukr moučkový 50 gramů
- vejce 1 kus
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- cukr moučkový (na posypání)
Na náplň:
- jahody 500 gramů
- mléko 3 decilitry
- cukr 40 gramů
- pudinkový prášek vanilkový 1 balení
- smetana zakysaná 4 lžíce
Postup přípravy
Prosátou mouku smícháme s cukrem, špetkou soli a vejcem. Přidáme máslo a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu asi 30 minut odpočinout.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a formičkou z něj vykrojíme kolečka. Kulaté formičky vymažeme tukem a do každého vložíme kolečko těsta, které vymačkáme prsty po obvodu formiček až k okrajům. Těsto propícháme na dně na několika místech vidličkou, formičky vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a upečeme dozlatova (asi 15 minut).
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink podle návodu na obalu a po vychladnutí do něj vmícháme zakysanou smetanu.
Upečené vychladlé korpusy z těsta vyklopíme opatrně z formiček a naplníme je připraveným krémem. Očištěné jahody nakrájíme na plátky, koláčky jimi bohatě ozdobíme a před podáváním je pocukrujeme.
Načítám komentáře...