JAHODOVÉ TARTALETKY I
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- máslo 250 gramů (změklé + na vymazání formiček)
- cukr krupice 250 gramů
- vejce 2 kusy
- vanilkový extrakt 1 lžíce
- sůl 1 špetka
Základní jahodový krém:
- sýr Mascarpone 250 gramů
- smetana 50 mililitrů
- pyré 50 mililitrů (jahodové)
- cukr moučkový (podle chuti)
Jahodový krém na zdobení:
- sýr Mascarpone 250 gramů
- smetana 100 mililitrů
- pyré 20 mililitrů (jahodové)
- cukr moučkový (podle chuti)
- jahody (drobné na ozdobu)
Pusinky:
- bílek 2 kusy
- cukr krupice 125 gramů
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Nejprve připravte těsto na korpus: máslo šlehejte, až bude světlé a nadýchané, pak zašlehejte cukr a sůl. Postupně zašlehejte i vejce a vanilkový extrakt a nakonec ručně natřikrát vmíchejte mouku. Těsto má sklony k přemíchání, takže stačí lehce promíchat tak, aby se mouka spojila s tekutým základem. Vznikne poměrně měkké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a odložte přes noc do lednice.
2. Udělejte pusinky: do čisté, odmaštěné mísy vyklepněte bílky a asi 5 minut je šlehejte na nízkou rychlost, aby se spojily. Pak rychlost zvyšte. Jakmile se začne tvořit bílá pěna, vsypte polovinu cukru, sůl a šlehejte 2–3 minuty. Přidejte zbylý cukr a šlehejte ještě asi 15–20 minut, až získáte dokonale pevný, lesklý sníh. Přendejte ho do zdobicího sáčku s menší hladkou špičkou (nebo i řezanou, měla by být stejná, kterou pak nanesete na tartaletky krém) a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky. Pečte v troubě předehřáté na 140°C asi 1 hodinu.
3. Druhý den vyndejte z lednice těsto a důkladně ho prohněťte. Zpočátku se bude zdát, že je drobivé, ale hnětením by mělo získat pružnost a mělo by se s ním snadno pracovat. Vyválejte ho na tenkou placku a vykrájejte z něj placky o něco větší než formičky. Formičky vymažte máslem, dejte do nich těsto a pečlivě ho namačkejte na dno i do všech záhybů. Dejte na 30 minut chladit do lednice a pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 30–35 minut, podle velikosti formiček. Těsto nechte zchladnout.
4. Připravte krémy: základní by měl být jahodovější a pevnější. Ručně smíchejte mascarpone s cukrem a jahodovým pyré a pak vmíchejte smetanu vyšlehanou dotuha. Stejně udělejte i krém na zdobení, ten by měl být měkčí, aby dělal pěkné špičky, musí ale držet.
5. Vychladlé korpusy naplňte základním krémem a uhlaďte ho. Krém na zdobení dejte do sáčku. Nepravidelně na tartaletky umisťujte pusinky, jahody a bobečky krému. Hotové tartaletky vydrží nějakou chvilku v lednici, pusinky na nich ale vlhnou, takže je podávejte co nejdřív.
Poznámka k receptu
Na oslavách slunovratu nesmějí chybět jahody a šlehačka. Švédové s nimi nic nevymýšlejí, obvykle je jednoduše podávají ve skleničkách. Nám to na oslavu přišlo málo, a tak jsme vymysleli božské tartaletky.
CHLAZENÍ TĚSTA PŘES NOC, PEČENÍ PUSINEK 1 HODINA, PEČENÍ KORPUSU 30 MINUT, DOKONČENÍ 40 MINUT
Načítám komentáře...