JAHODOVÍ ŠNECI
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- máslo 100 gramů (rozpuštěné)
- cukr krupice 100 gramů
- droždí sušené 1/2 balíčku
- mléko 250 mililitrů (vlažné)
- žloutek 2 kusy
- sůl 1 špetka
- vejce (na potření)
Krém:
- mléko 500 mililitrů (plnotučné)
- cukr krupice 100 gramů
- žloutek 3 kusy
- semínka (z 1/2 vanilkového lusku)
- mouka pšeničná hladká 40 gramů
- jahody 100 gramů
Postup přípravy
1. Krém připravte den předem. Mléko vlijte do hrnce, přidejte vanilku a přiveďte k varu. Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny a vmíchejte k nim mouku. Za stálého šlehání přilijte ke žloutkům tenkým pramínkem asi polovinu horkého mléka.Pak žloutkovou směs vraťte do hrnce ke zbylému mléku a na mírném plamenu šlehejte, dokud nezhoustne. Přelijte krém do mísy, zakryjte ho potravinářskou fólii a nechte zchladnout.
2. Druhý den vsypte do mísy mouku, cukr, sůl, droždí a promíchejte. Pak přidejte žloutky, máslo a mléko a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Nechte v teple kynout 1 hodinu. Pak ho prohněťte, vyválejte obdélníkový plát, pomažte tenkou vrstvou krému a posypte nasekanými jahodami.
3. Zarolujte a vzniklou roládu krájejte na plátky. Je velmi měkká, proto krájejte pomalu a každý plátek přidržujte malým talířkem nebo plastovým prkénkem, tak ho snadno přenesete na plech vyložený pečicím papírem (v tuto chvíli můžete ještě přidat pár jahod). Šneky potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10–15 minut, dokud těsto nezezlátne. Nechte zchladnout a podávejte.
Poznámka k receptu
Jahodoví šneci jsou tak trošku vyšší dívčí – těsto je vláčné, a když ho příliš stisknete, pomstí se „vypuzením“ krému. Pokud nepatříte mezi trpělivé jedince, udělejte jiné tvary – třeba šátečky.
CHLAZENÍ KRÉMU PŘES NOC
Načítám komentáře...