Jahodovo-rebarborové galettes I
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- cukr moučkový 2 lžíce
- máslo 100 gramů
- voda 70 gramů (ledová)
- sůl 1 špetka
Náplň:
- jahody 300 gramů
- rebarbora 200 gramů
- cukr vanilkový 5 lžic
- moučka kukuřičná (škrob) 2 lžíce
- mouka 50 gramů (mandlová)
- vejce 1 kus
- mléko 1 lžička
- cukr krystal (na posypání)
Postup přípravy
1. V míse smíchejte mouku, moučkový cukr a sůl. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a udělejte drobenku. Do mísy nalijte vodu a rychle rukama vytvořte kompaktní těsto, zabalte je do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice.
2. Zatímco těsto odpočívá, připravte náplň. Jahody zbavte stopek a pokrájejte na menší kousky. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na 5 mm silné plátky. Vložte do mísy a opatrně promíchejte s cukrem a škrobem.
3. Těsto vyndejte z lednice a na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte na výšku 4 mm. Vykrojte 8 koleček o průměru 14 cm a naskládejte je na pečicí papír. Na každé kolečko nasypte trochu mandlové mouky (vsákne do sebe šťávu z náplně a nerozmočí tak těsto) a naneste lžící náplň. Okraje těsta přehněte přes náplň a pečlivě utěsněte. Připravené galettes přendejte i s pečicím papí- rem na prkénko a uložte na 15 minut do mrazáku.
4. Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce rozmíchejte se lžící mléka a potřete jím přehnuté okraje těsta. Galetky posypte cukrem a pečte 30–35 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Jahody s rebarborou jsou osvědčená kombinace. Pikantní rebarbora podtrhne chuť jahod a povýší „obyčejné“ koláčky na rafinovanou pochoutku.
Načítám komentáře...