JAHODOVÝ KOLÁČ S KOKOSOVÝM KRÉMEM A MÁTOU
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 320 gramů
- máslo 220 gramů (+ na vymazání formy)
- cukr krupice 1 lžíce
- voda 120 mililitrů (ledová)
- sůl 1 lžička
- vejce (na potření)
Krém:
- kokosové mléko 100 gramů (v plechovce)
- sýr Mascarpone 250 gramů
- jahody 250 gramů
- máta 1 hrst
- pistácie (na ozdobu)
- cukr (podle chuti)
Postup přípravy
1. Připravte těsto. V míse smíchejte mouku s cukrem a se solí. Máslo nakrájejte na kostičky, přidejte k mouce a prsty prohněťte, abyste získali těsto konzistence drobenky. Pomalu přilévejte vodu a míchejte, dokud nezískáte pevné, tvárné, nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu odležet.
2. Formu vymažte máslem, těsto vyválejte na tenkou placku a opatrně jím formu vyložte, přebytečné kousky odřízněte a 20 minut chlaďte v lednici. Do formy vložte pečicí papír, nasypte fazole a pečte tzv. naslepo v troubě předehřáté na 190 °C asi 10 minut. Pak zátěž odstraňte a pečte ještě 20 minut, dokud korpus nebude hotový a zlatavý. Nechte zchladnout.
3. Zatímco korpus chladne, otevřete plechovku s kokosovým mlékem – na povrchu by měla být pevná masa kokosové hmoty. Vyndejte ji a odvažte 100 g. Vyšlehejte ji jako smetanu, bude se chovat velmi podobně. Podle chuti oslaďte a promíchejte s mascarpone a nasekanou mátou. Krém naneste na korpus a navrch naskládejte nakrájené jahody. Ozdobte nasekanými pistáciemi a ihned podávejte
Poznámka k receptu
I vegani mají svou šlehačku – dělají ji z kokosového mléka. Tenhle postup nás zaujal, její chuť je ale velmi výrazná. Smíchali jsme ji tedy s mascarpone a vytvořili jemný kokosový sen, který dokonale pasuje k jahodám i dalšímu sezonnímu ovoci.
FORMA O PRŮMĚRU 30 MINUT
Načítám komentáře...