Jahodový koláč s krémem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hrubá 300 gramů
- vejce 1 kus
- mléko 1 decilitr
- cukr 30 gramů
- máslo 30 gramů
- droždí 20 gramů
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- tuk (na vymazání plechu)
- meduňka (na posypání)
Na náplň:
- jahody 1 kilogram
- smetana zakysaná 400 gramů
- tvaroh měkký 200 gramů
- vejce 3 kusy
- cukr 150 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
Postup přípravy
Do prosáté mouky rozdrobíme droždí, zalijeme ho vlažným mlékem, přidáme cukr, lehce promísíme s troškou mouky a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme rozpuštěné máslo, vejce a sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Mezitím vyšleháme do pěny vejce s oběma cukry, vmícháme tvaroh a zakysanou smetanu.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, přeneseme ho na vymazaný plech a rozetřeme na něj náplň. Povrch poklademe jahodami, koláč vložíme do trouby a pečeme asi 35 minut při 180 °C.
Po vychladnutí koláč posypeme nakrájenou meduňkou.
Načítám komentáře...