Jemný koláč s karamelem a krémem
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 220 gramů (i na podsypání)
- cukr 60 gramů
- tuk 120 (rostlinný, na pečení)
- vejce 1 kus
- sůl 1 špetka
Na krém:
- smetana zakysaná 150 gramů
- čokoláda na vaření 250 gramů
- máslo 30 gramů
- cukr moučkový 40 gramů
Na karamel:
- cukr krupice 200 gramů
- máslo 3 lžíce
- smetana na vaření 300 mililitrů
- moučka kukuřičná (škrob) 30 gramů (maizena - 1 až 2 lžíce)
Postup přípravy
Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr, povolený a rozkrájený tuk, sůl, vejce a vše důkladně zpracujeme a necháme cca 30 minut odpočinout zabalené v ledničce.
Poté těsto rozválíme do kulata, přeneseme ho do koláčové formy a vtlačíme rovnoměrně do okrajů. Těsto propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi cca 15 - 20 minut.
Cukr rozpustíme v kastrůlku dozlatova. Poté vlijeme smetanu, přidáme máslo a dobře rozmícháme. Vaříme na mírném ohni, dokud se karamel nerozpustí. V závěru přidáme maizenu rozmíchanou v troše vody a vaříme do zhoustnutí (cca 1 minutu). Horkou směs nalijeme na těsto a necháme zatuhnout a vychladnout.
Rozlámanou čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni společně s máslem. Vychladlou čokoládu ušleháme s cukrem a zakysanou smetanou. Čokoládový krém rozetřeme na ztuhlou karamelovou náplň a dáme ztuhnout do ledničky.
Poznámka k receptu
Máslo na krém musí být pokojové teploty. Příliš tuhé máslo by se špatně vyšlehávalo a krém by se mohl srazit. Oproti tomu měkké máslo by se roztékalo.
Načítám komentáře...