Jogurtové koláčky s malinami
Seznam surovin
- maliny 300 gramů
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- cukr 140 gramů
- máslo 60 gramů (rozpuštěné)
- jogurt bílý 1,5 decilitru
- vejce 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- jedlá soda 1/2 lžičky
- citronová kůra 1/2 lžičky (strouhaná)
- sůl 1/4 lžičky
- cukr moučkový (na posypání)
Na žmolenku:
- mouka pšeničná polohrubá 60 gramů
- máslo 30 gramů
- cukr 1 lžíce
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Všechny přísady na žmolenku smícháme v misce, rozemneme prsty a necháme vychladit.
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a sodou. Přidáme cukr (1 lžíci si necháme stranou), sůl, citronovou kůru a přilijeme jogurt rozmíchaný se žloutkem a vlažným rozpuštěným máslem. Z bílku ušleháme sníh, na závěr do něj zašleháme zbylou lžíci cukru a zlehka ho vmícháme do připraveného těsta.
Těsto nalijeme do košíčků z papíru na pečení, na těsto rozdělíme maliny a posypeme je připravenou žmolenkou. Koláčky vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova asi 20 minut (podle velikosti formiček).
Hotové koláčky necháme prochladnout, pak je opatrně vyloupneme z košíčků a poprášíme moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Na upečení koláčků můžete použít i silikonovou formu na malé bábovičky – muffiny. Nebo kovové formičky na košíčky, které, pokud nejsou ze silikonu, musíte nejprve vymazat tukem a vysypat moukou.
Načítám komentáře...