Kakaový koláč s jahodami
Seznam surovin
Na těsto:
- máslo 125 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- žloutek 2 kusy
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká 220 gramů
- voda 2 lžíce (studená)
- kakao 20 gramů
Na náplň:
- jahody 500 gramů (nakrájené)
- cukr krupice 100 gramů (nebo více či méně, podle sladkosti jahod)
- citronová kůra 1 lžíce (strouhaná)
- moučka kukuřičná (škrob) 2 lžíce
Kromě toho:
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce 1 kus (+ 1 lžíce smetany, na potření)
Postup přípravy
Nakrájené změklé máslo smícháme v míse s moučkovým cukrem, žloutky a solí. Přidáme prosátou mouku, prsty vše propracujeme na drobenku, přidáme studenou vodu a rychle vypracujeme hladké těsto. Oddělíme z něj asi šestinu a do zbylé, větší části zapracujeme kakao. Obě části těsta zabalíme každou zvlášť do mikrotenové fólie a necháme asi hodinu odležet v chladu.
Jahody v míse promícháme s cukrem, citronovou kůrou a škrobem.
Tmavé těsto rozválíme na lehce pomoučeném válu na kulatý plát, vyložíme jím kulatou koláčovou formu a těsto dobře přimáčkneme na dno a k okrajům. Přebytečné okraje odkrojíme a těsto potřeme na dně rozšlehaným bílkem. Pak na něj rozložíme ve stejnoměrné vrstvě připravené jahody.
Světlé těsto také rozválíme na pomoučeném válu na plát a vykrojíme z něj i ze zbytku hnědého těsta formičkami lístečky a květy. Ze zbytku těsta světlého těsta vytvoříme tenké válečky jako stonky a rozložíme je na ovocnou náplň. Potřeme je žloutkem rozšlehaným se smetanou, přilepíme na ně lístečky a květy, vykrojené tvary přilepíme i na okraj koláče a také je potřeme.
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 10 minut. Pak ho na vrchu zakryjeme alobalem a pečeme ještě dalších asi 35 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
1 hrnek = 250 ml
Místo jednoho velkého koláče můžete upéct několik menších koláčků a ozdobit je po obvodu kvítky nebo lístečky.
Načítám komentáře...