Kávový koláč
Seznam surovin
Na těsto:
- sušenky celozrnné 250 gramů (kakaové)
- káva 1 lžička
- máslo 80 gramů
- voda 1 lžíce
- cukr moučkový 1 lžíce
Na náplň:
- káva 1 lžíce (instantní)
- voda 1 lžíce
- želatina 4 plátky
- vejce 2 kusy
- mléko 130 mililitrů
- kakao 1,3 šálku (prášek)
- čokoláda hořká 70 gramů
- cukr hnědý 8 lžic
- sůl 1 špetka
- máta 1 list (na ozdobu)
Postup přípravy
V mixéru nebo válečkem rozdrtíme sušenky na drobno. Nasypeme je do mísy, přimícháme cukr, kávu, změklé máslo a promícháme. Koláčovou formu vytřeme lehce máslem a vložíme do ní sušenkovou směs. Dobře jí vmáčkneme na dno i na stěny, zakryjeme fólií a dáme do lednice chvilku ztuhnout. Troubu nahřejeme na 190°C. Dáme do ní péct korpus a po 5ti minutách teplotu snížíme na 165°C a pečeme dalších 10 minut.
Připravíme náplň. V šálku smícháme kávu s vodou, vmícháme želatinu a necháme nabobtnat Žloutek rozšleháme v kovové míse s mlékem, třemi lžícemi hnědého cukru a kakaem. Mísu posadíme na kastrol s vařící se vodou a směs vyšleháme do zhoustnutí. Přimícháme směs se želatinou a mícháme, dokud se nerozpustí. Potom vmícháme pokrájenou čokoládu a mícháme do zhoustnutí. Necháme zchladnout asi na 20°C.
Bílek vyšleháme se špetkou soli do pěny, přidáme zbylý cukr a šleháme, dokud nemáme pevný sníh. Opatrně do něj po částech vmícháme vychladlý krém. Náplň rozetřeme do korpusu a necháme ztuhnout alespoň 3 hodiny v lednici.
Načítám komentáře...