Klasický jablečný koláč
Seznam surovin
- cukr moučkový (smíchaný se skořicí na posypání)
Na korpus:
- máslo 150 gramů
- mouka pšeničná hladká 175 gramů
- cukr moučkový 150 gramů
- mandle 100 gramů (neloupané mleté)
- žloutek 3 kusy
- citronová kůra (z 1 citronu)
- sůl
Na náplň:
- jablka 1,1 kilogramu (oloupaná, zbavená jader a nakrájená na plátky)
- cukr krupice 170 gramů
- šťáva citronová 1 lžička
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- mouka pšeničná hladká 20 gramů
- máslo 60 gramů (nakrájené na kostky)
- mléko 15 mililitrů
Postup přípravy
Mouku prosejte s cukrem, přidejte mandle, citronovou kůru a špetku soli. Pak přilijte vidličkou prošlehané žloutky a vše zpracujte. Chladné máslo nakrájejte na kousky a rychle je zpracujte s ostatními přísadami. Vytvořte kouli a zabalenou do fólie ji nechte nejméně půl hodiny odpočívat.
Prochladlé těsto vyjměte a polovinu vyválejte na tloušťku přibližně 5 - 7 mm. Pomocí válečku přeneste těsto do kulaté formy o průměru 23 cm. Prsty je zlehka vmačkejte do formy a vytvarujte jeho okraje. Troubu předehřejte na 200°C.
Ve velké míse smíchejte jablka, cukr, šťávu, skořici, extrakt. Nechejte odstát asi 15 minut. Poté přimíchejte mouku.
Směs dejte do připravené formy. Navrch dejte kousky másla. Druhou polovinu těsta také vyválejte a přikryjte náplň. Koláč potřete mlékem. Vložte do trouby a teplotu okamžitě snižte na 180°C. Pečte asi hodinu a půl.
Podávejte teplé a posypané moučkovým cukrem smíchaným se skořicí.
Načítám komentáře...