Koláč mnoha chutí
Postup přípravy
Do vlažného mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí a kvásek necháme na teplém místě vzejít. Do mísy nasypeme mouku, osolíme ji, přidáme vejce a rozpuštěný tuk a nakonec vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby do těsta můžeme přidat trochu mouky; nemělo by být ale moc husté.
Těsto vložíme do mísy a necháme vykynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Asi tři čtvrtiny vykynutého těsta přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a rukama potřenýma olejem ho rozprostřeme po celé ploše plechu.
Zbývající těsto znovu propracujeme a rozdělíme na 9 kousků. Z každého vyválíme na pomoučeném válu tenký váleček a vytvoříme z nich na plátu těsta mřížku, která ho rozdělí na čtverečky. Těsto pak necháme ještě asi 15 minut kynout.
Každý čtverec na koláči vyplníme libovolnou nádivkou a mřížku i okraje koláče potřeme rozšlehaným vejcem. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 12 minut dozlatova.
Recept na tvarohovou nádivku najdete zde.
Poznámka k receptu
Chcete-li mít koláč ještě hezčí, oddělte z těsta ještě dva kousky, utvořte z nich dva dlouhé válečky, stočte je dohromady a utvořte kolem koláče ozdobný okraj.
Načítám komentáře...