KOLÁČ S HRUŠKAMI A PEKANY
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 180 gramů
- máslo 150 gramů
- cukr krystal 70 gramů
- ořechy pekanové 20 gramů (mleté)
- žloutek 1 kus
- sůl 1 špetka
Náplň:
- hrušky 5 kusů
- ořechy pekanové 200 gramů (mleté)
- ořechy pekanové 40 gramů (celé)
- máslo 200 gramů (změklé)
- cukr třtinový 180 gramů
- vejce 2 kusy
- rum tmavý 3 lžíce
- šťáva citronová (z 1/2 citronu)
- moučka kukuřičná (škrob) 2 lžíce
Postup přípravy
1. Mouku s mletými ořechy nasypte do velké mísy, přidejte cukr se solí a promíchejte. Vyklepněte do mísy žloutek a přidejte na kostičky pokrájené máslo. Rukama rychle vypracujte těsto, zploštěte ho, zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočinout v lednici.
2. Koláčovou formu vymažte máslem, těsto rozválejte a namotané na válečku přeneste na formu. Vyložte ji těstem, dobře přitiskněte k bokům a přebytečné těsto odřízněte. Formu s těstem dejte na hodinu chladit do lednice.
3. Troubu předehřejte na 180 °C, na formu s těstem položte arch pečicího papíru, nasypte na ně fazole či keramické kuličky, určené na pečení naslepo, a vložte do trouby. Pečte 6 minut, poté zátěž s papírem sundejte a dopečte ještě dalších 5 minut.
4. Zatímco těsto ve formě chladne, připravte náplň. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, přidejte vejce a dobře je do másla zašlehejte. Přidejte všechny zbylé suroviny, kromě hrušek, a vypracujte náplň zvanou frangipane. Naneste směs na předpečený korpus a uhlaďte. Hrušky oloupejte, rozpulte, vyjměte jádřinec a lehce nakrojte. Potřete je citronovou šťávou, aby nezhnědly, a poklaďte je na koláč. Nakonec jej posypte nahrubo nasekanými pekany a dejte do trouby. Pečte asi 40 minut a před podáváním nechte zcela vychladnout.
Poznámka k receptu
Úplná ořechová bomba! Těsto klidně připravte den předem, pobyt v lednici mu jen prospěje. Pekany a hrušky jsou naší oblíbenou kombinací, experimentovat však můžete i s vlašáky či po francouzsku s mandlemi.
Načítám komentáře...