Koláč s jablky a mandlemi
Seznam surovin
- máslo 110 gramů (změklé)
- cukr třtinový 150 gramů
- vejce 2 kusy
- mouka pšeničná hladká 210 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžíce
- skořice 1 lžička (mletá)
- kardamom 2 lžičky (mletý)
- jablka 300 gramů
- mandle 50 gramů (plátky)
- džem meruňkový 3 lžíce
- cukr (perlový na posypání)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, boky potřete máslem a rovněž vyložte pruhem pečicího papíru. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Přikryjte potravinářskou fólií, aby na vzduchu nezhnědla.
2. Elektrickým šlehačem vyšlehejte máslo a cukr do světlé, nadýchané pěny. Po jednom přidávejte vejce, důkladně zapracujte a přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí, solí a kardamomem. Získáte tuhé těsto, do kterého ručně vmíchejte připravené plátky jablek. Těsto vyklopte do formy a důkladně rozetřete. Povrch uhlaďte a posypte plátky mandlí.
3. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 45 minut nebo dokud nebude zapíchnuté párátko po vyjmutí čisté. Pokud by mandle na povrchu rychle hnědly, přikryjte formu alobalem. Hotový koláč nechte vychladnout. Zatímco koláč stydne, rozehřejte meruňkový džem a potřete jím povrch. Můžete jej rovněž posypat perlovým cukrem.
Poznámka k receptu
- Tenhle koláč je doslova oslava podzimu. Kardamom a skořice vás spolehlivě zahřejí a dodají koláči typickou chuť, v severských zemích tolik oblíbenou. Kardamom čerstvě namelte před pečením, jeho chuť pak bude mnohem intenzivnější.
- Ingredience na dortovou formu 20 cm.
Načítám komentáře...