Koláč s jahodami
Seznam surovin
- bílek 3 kusy
- citronová kůra 2 lžičky (+2 lžíce šťávy)
- cukr moučkový 1 hrnek
- mandle 1,5 hrnku (mleté)
- olej
- jahody 1 kilogram
- třešňovice 1 lžíce
- marmeláda 3 lžíce (jahodová)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Bílky ušlehejte do polotuha, zašlehejte k nim citronovou kůru a postupně také cukr, až bude sníh tuhý a lesklý. Zatřete mleté mandle.
2. Koláčovou formu vymažte olejem a formu postavte na plech vyložený papírem na pečení. Přesuňte těsto do formy a povrch uhlaďte. Nechte asi 10 minut stát, dejte do trouby, dvířka nechte pootevřená, a pečte asi 10 minut.
3. Teplotu trouby stáhněte na 150 °C, troubu zavřete a pečte asi 25 minut, až bude placka světle hnědá. Vyjměte ji z formy a nechte úplně vychladnout. Dejte si stranou jahody na ozdobu, zbylé nakrájejte na plátky, promíchejte s citronovou šťávou, cukrem a pálenkou, nechte chvíli stát. Zavařeninu nahřejte, potřete jí placku, navršte jahody a nakonec zakapejte šťávou, kterou jahody během stání pustily.
Načítám komentáře...