Koláč s lesním ovocem
Seznam surovin
Na těsto:
- máslo 175 gramů
- cukr krupice 140 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- vejce 2 kusy
- mléko 150 mililitrů
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- kypřící prášek do pečiva 3/4 balíčku
Na náplň:
- ovoce lesní 400 gramů (čerstvé nebo mražené)
Kromě toho:
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
V míse vyšleháme změklé máslo s oběma druhy cukru, přidáme vejce a vyšleháme do pěny. Vmícháme vlažné mléko a nakonec přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a lehce promícháme.
Velkou hlubší kulatou koláčovou formu vyložíme kruhem vystřiženým z papíru na pečení, nalijeme do ní připravené těsto a formou lehce zatřeseme, aby těsto vytvořilo rovnoměrnou vrstvu.
Na těsto nasypeme omyté a odkapané čerstvé (nebo mražené) ovoce tak, aby po obvodu zůstal neposypaný pruh těsta. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova. Pak zkusíme zapíchnout do těsta špejli nebo syrovou špagetu a pokud po vytažení zůstane suchá a bez drobečků, je těsto propečené a koláč hotový. Necháme ho prochladnout a před podáváním ho pocukrujeme.
Poznámka k receptu
Tento letní koláč je naprosto univerzální. Můžete na něj použít jakékoli letní ovoce. Výborný je s třešněmi nebo višněmi, s meruňkami, broskvemi, rybízem nebo třeba s angreštem. A když nemáte čerstvé ovoce, použijte mražené. My jsme navíc obalili čerstvé maliny v krystalovém cukru, abychom vytvořili efekt ojíněného ovoce.
Načítám komentáře...