Koláč s nadýchanou makovou nádivkou
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- cukr 180 gramů
- máslo 100 gramů (nebo hera)
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- cukr vanilkový 1/2 balíčku
- vejce 3 kusy
- jogurt bílý 4 lžíce
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
Na nádivku:
Postup přípravy
Mouku prosejte do velké mísy a smíchejte s práškem do pečiva a s cukry. Změklý tuk nakrájejte a zapracujte do sypké směsi. Vejce rozkvedlejte v hrnečku a vlijte do směsi tak, aby zbyla trocha na potření těsta. Vymíchejte těsto a zapracujte do něj jogurt. Zakryjte fólií a nechte v chladu asi 20 minut odpočinout.
Mléko svařte s polovinou dávky cukru, zamíchejte do něj krupici a nechte 10 minut stát. Potom přidejte mletý mák, máslo, žloutky a míchejte, dokud se vše nespojí. Směs ochuťte rumem,
skořicí a nastrouhanou citronovou kůrou. Bílky vyšlehejte se špetkou soli a zbylým cukrem do hustého sněhu a zlehka ho vmíchejte do náplně/nádivky.
Těsto rozdělte na dvě poloviny a první vyválejte na plát velikosti plechu. Opatrně ho pomocí válečku přeneste na vymazaný a vysypaný plech a potřete makovou nádivkou. Druhou polovinu těsta rovněž rozválejte a položte ho na mák. Povrch několikrát propíchněte vidličkou a potřete rozkvedlaným vejcem.
Plech vložte do trouby vyhřáté na 180°C a koláč upečte dorůžova. Po vychladnutí ho nakrájejte na obdélníčky.
Poznámka k receptu
Tento koláč lze také připravit s tvarohovou nebo jablečnou náplní.
Načítám komentáře...