Koláč s ovocem a žloutkovým krémem
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- droždí 20 gramů
- cukr 1 lžíce
- mléko 130 mililitrů
- sůl
- citronová kůra
- máslo 80 gramů (nebo Hera)
- žloutek 2 kusy
- ovoce 500 gramů (višně, švestky apod.)
- tuk (na vymazání formy)
Na krém:
- mléko 250 mililitrů
- vejce 2 kusy
- cukr 40 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 40 gramů
- citronová kůra 1 lžička
Postup přípravy
Ovoce omyjte, nechte okapat a podle potřeby vypeckujte.
Z vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky připravte kvásek a nechte ho vzejít. Mouku prosejte do mísy, přidejte špetku soli, vlahé máslo, žloutky, kvásek a vypravujte hladké těsto. Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte těsto asi půl hodiny kynout.
Namočenou rukou těsto rozprostřete na vymazaný plech, rozložte na něj ovoce a nechte ještě kynout.
V mléce rozmíchejte žloutky, cukr, mouku, přidejte kousek kůry a vše svařte na hustou kaši. Za občasného míchání ho nechte vychladnout a vyndejte kůru.
Z bílků ušlehejte pevný sníh a vmíchejte ho opatrně do vychladlé kaše. Plech vložte do trouby předehřáté na 180°C a koláč upečte skoro dozlatova, vyndejte ho, potřete krémem a vraťte do trouby dopéct.
Koláč podávejte čerstvý, protože pod krémem brzy zvlhne.
Načítám komentáře...