Koláč se skořicovou drobenkou a pekany I
Seznam surovin
Drobenka+směs do těsta:
- mouka pšeničná hladká 225 gramů
- cukr třtinový 160 gramů
- skořice 1,25 lžičky (mletá)
- sůl 1 lžička
- máslo 150 gramů
- ořechy pekanové 120 gramů
Těsto:
- máslo 120 gramů
- cukr krystal 130 gramů
- vejce 2 kusy (velká)
- mouka pšeničná hladká 260 gramů
- jedlá soda 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
- smetana zakysaná 200 gramů
Poleva:
- cukr moučkový 120 gramů
- mléko 2 lžíce
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C, dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Připravte drobenku: v míse smíchejte mouku, 120 g třtinového cukru, lžičku skořice a lžičku soli. Přidejte na kostičky pokrájené máslo a prsty zpracujte drobenku. Přisypte 60 g nahrubo posekaných pekanových ořechů, zapracujte a dejte chladit do lednice.
2. Na směs, kterou použijete dovnitř koláče, smíchejte zbylý cukr se zbytkem posekaných ořechů a přidejte ¼ lžičky skořice.
3. Do mísy od robotu dejte změklé máslo, přisypte cukr krystal a šlehejte, dokud není směs světlá a nadýchaná. Po jednom přidejte vejce, každé vždy důkladně zašlehejte. (Pokud máte malá vejce, přidejte jedno navíc.) V menší misce smíchejte sypké suroviny: prosátou mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl a po částech, na střídačku se zakysanou smetanou, vmíchejte do máslovo-vaječné směsi.
4. Do připravené dortové formy nandejte polovinu těsta, rozetřete a zasypte směsí cukru, skořice a ořechů. Na náplň rozetřete zbylé těsto a uhlaďte, nejlépe to jde lžící. Bohatě zasypte připravenou drobenkou a vložte do rozehřáté trouby. Pečte 70 minut, propečení vyzkoušejte párátkem. Nechte úplně vychladnout na mřížce, až potom vyjměte z formy. Koláč korunujte polevou připravenou smícháním moučkového cukru s mlékem.
Poznámka k receptu
Tenhle koláč má dva druhy drobenky: na vršku koláče se promění v křupavou krustu a uvnitř se postará o vláčné chuťové překvapení.
FORMA 20 CM
Načítám komentáře...