Koláč se sladkými bramborami
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 90 gramů
- cukr 40 gramů
- žloutek 1 kus
- mléko 3,5 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na náplň:
Postup přípravy
Z přísad na těsto vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do fólie a uložíme v chladu.
Brambory oloupeme, překrájíme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Polovinu jich proplácheme studenou vodou a necháme odkapat, zbytek dovaříme doměkka a slijeme.
Asi 3 dl vody svaříme s cukrem, hřebíčkem, štávou z 1/2 citronu a kouskem citronové kůry, přidáme oloupané a na kostičky nakrájené hrušky, krátce je povaříme a vyjmeme. Zbylou štávu svaříme za stálého míchání na hustý sirup, který rozmixujeme s měkkými bramborami a vejci dohladka. Přidáme zázvor, hrušky a poloměkké brambory a opatrně promícháme.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm, vložíme do koláčové formy, dno propícháme vidličkou, zasypeme suchými fazolemi a zapečeme v troubě při 200 °C. Když těsto začne zlátnout, snížíme teplotu na 160 °C a pečeme 10 minut. Korpus necháme lehce zchladnout, odstraníme fazole, naplníme ho připravenou směsí a pečeme ještě asi 30 minut při 170 °C.
Načítám komentáře...