Koláč se sušeným ovocem a mandlemi
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 125 gramů (vychlazené)
- cukr 60 gramů
- vejce 1 kus (ušlehané)
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání)
Na náplň:
- vejce 4 kusy
- máslo 175 gramů
- cukr 175 gramů
- mandle 175 gramů (mleté)
- ovoce sušené 8 lžic (směs)
- mandlová tresť 1 lžička
Na polevu:
- cukr moučkový 175 gramů
- mandlové lupínky 60 gramů
- šťáva citronová 1/2 kusu (z 1/2 citronu)
- voda 2 lžíce
Postup přípravy
Nejdříve připravíme těsto. Mouku nasypeme do velké mísy. Přidáme na kostičky nakrájené máslo a rozmělníme ho spolu s moukou na drobenku. Vmícháme cukr, pak přidáme vejce a vypracujeme měkké tvárné těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a uložíme na 30 minut do chladničky.
Odleželé těsto pak rozválíme na lehce pomoučeném válu na kulatý plát a vyložíme jím vymazanou kulatou formu. Dno těsta propícháme vidličkou, zakryjeme ho a uložíme do chladničky.
Na náplň v míse ušleháme změklé máslo a cukr do pěny. Po jednom zašleháme vejce a pak vmícháme mandle a mandlovou tresť. Na těsto ve formě nasypeme sušené ovoce a přelijeme ho mandlovou směsí.
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 40 minut, dokud není náplň zlatavá a pevná na dotek (pokud náplň začne příliš hnědnout, zakryjeme ji alobalem).
Mezitím připravíme polevu. Moučkový cukr rozmícháme s citronovou šťávou a přidáme tolik vody, aby vznikla hladká tekutá poleva. Natřeme ji na koláč a povrch posypeme mandlemi. Koláč vrátíme zpět do trouby a pečeme ještě asi 5 minut, až je poleva lesklá a mandle zezlátnou. Koláč podáváme ještě teplý.
Načítám komentáře...