Koláč se zelnou náplní
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- tuk 100 gramů (na pečení)
- vejce 2 kusy
- cukr 2 lžíce
- sůl 1 špetka
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
Na náplň:
- cibule 1 kus (malá)
- máslo 60 gramů
- zelí bílé 250 gramů
- ovoce sušené 1 hrst (švestky bez pecek a jablečné křížaly)
- sůl
- šťáva citronová
Na drobenku:
- mouka pšeničná polohrubá 80 gramů
- cukr 50 gramů
- máslo 50 gramů
Kromě toho:
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Postup přípravy
Nejdříve připravíme náplň. Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme v kastrolu na rozehřátém másle dorůžova. Přidáme očištěné a na nudličky nakrájené zelí, mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Pak přidáme nakrájené sušené švestky a křížaly, trochu osolíme, okyselíme citronovou šťávou a náplň necháme prochladnout.
Z mouky, změklého tuku, vajec, cukru, špetky soli a kypřícího prášku zpracujeme hladké těsto. Vložíme ho do vymazané a vysypané kulaté koláčové formy, prsty ho umačkáme na dno a okraje. Rozložíme na něj připravenou náplň.
Polohrubou mouku s cukrem a změklým máslem promneme prsty na drobenku, posypeme jí koláč, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut dozlatova.
Načítám komentáře...