Koláč z křehkého těsta s dýní
Seznam surovin
- mouka (na vál)
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 250 gramů (nebo polohrubá)
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- cukr moučkový 30 gramů
- ořechy vlašské 70 gramů (strouhané)
- Hera 125 gramů
- mléko 2 lžíce
Na náplň:
- dýně 700 gramů (dužina bez jader)
- smetana 100 mililitrů
- cukr krupice 50 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- skořice 1 lžička (mletá)
- zázvor 1/2 lžičky (mletý)
- hřebíček 1 špetka (mletý)
- šťáva citronová
Na drobenku:
- mouka pšeničná polohrubá 80 gramů
- cukr krupice 80 gramů
- ořechy 30 gramů (strouhané)
- tuk 60 gramů
Postup přípravy
Mouku spolu s práškem do pečiva a cukrem prosejte na vál, doprostřed dejte ořechy, změklý nastrouhaný tuk, mléko a zpracujte na vláčné těsto. Přikryjte a nechte v chladu hodinu odležet.
Dýni nakrájejte na kousky, vložte do většího cedníku a nad parou vařte do změknutí. Těsto rozválejte, vyložte jím koláčovou formu, okraj těsta ozdobně narýhujte, vložte do trouby vyhřáté na 200° C a upečte dobleda.
Ve smetaně rozmíchejte cukr a koření. Dýni rozprostřete na těsto, zalijte smetanou, vložte zpět do trouby a asi 15 minut zvolna pečte. Potom koláč posypte drobenkou a při horním ohřevu dopečte.
Koláč podávejte vlažný, popřípadě ozdobený šlehačkou.
Načítám komentáře...