Kořeněný koláč
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 350 gramů
- jogurt bílý 200 gramů
- ovoce 200 gramů (sušené, nakrájené)
- vejce 4 kusy
- cukr moučkový 100 gramů
- melasa 100 gramů
- máslo 100 gramů (nebo Hera)
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- zázvor 1 lžíce (čerstvý, strouhaný)
- citronová kůra 1 lžička (strouhaná)
- skořice 1 lžička (mletá)
- pepř černý 1/2 lžičky (čerstvě mletý, nemusí být)
- hřebíček 1/2 lžičky (mletý)
- badyán 1/2 lžičky (mletý)
- sůl 1 špetka
- čokoláda 30 gramů (na ozdobení)
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku s práškem do perníku, přidáme citronovou kůru, sušené ovoce a přes jemný cedník do mouky prosejeme rozdrcené koření (hrubší kousky koření si necháme na posypání koláče).
V další míse rozšleháme žloutky s melasovým cukrem, šťávou vymačkanou z nastrouhaného zázvoru a rozpuštěným máslem a přimícháme jogurt. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh, přidáme prosátý moučkový cukr a vyšleháme dotuha.
Do mouky vmícháme nejprve jogurtovou směs a pak opatrně přimícháme sníh. Těsto nalijeme do formy vyložené papírem na pečení, posypeme hrubým kořením, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut.
Upečený koláč necháme vychladnout a pak ho ozdobně přestříkáme rozpuštěnou bílou čokoládou a necháme zaschnout.
Načítám komentáře...