Košíčky s ovocem a vanilkovým krémem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 125 gramů
- cukr 100 gramů
- žloutek 2 kusy
- máslo (na vymazání formiček)
- maliny 400 gramů (nebo ostružiny, čerstvé)
- cukr moučkový (na posypání)
Na krém:
- mléko 2 decilitry
- máslo 70 gramů
- žloutek 2 kusy
- mléko zahuštěné (kondenzované) sladké 1 decilitr ((Salko))
- pudinkový prášek vanilkový 2 lžičky
- cukr moučkový 2 lžičky
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Na válu zpracujeme nožem mouku s nakrájeným změklým máslem a cukrem. Doprostřed vyklepneme žloutky a opět zpracujeme nožem a pak rychle rukama vypracujeme vláčné tuhé těsto, které necháme ve fólii alespoň hodinu odpočinout v chladu.
Salko a polovinu mléka přivedeme k varu. Přilijeme zbylé mléko rozšlehané s pudinkovým práškem, žloutky a solí a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Krém necháme vychladnout, mezitím v míse vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny a postupně do ní zašleháme vychladlý krém.
Těsto rozválíme mezi dvěma fóliemi na plát silný asi 2 mm, vykrojíme z něj asi 10 čtverců nebo kruhů (podle tvaru formiček), kterými vyložíme vymazané formičky a těsto dobře přimáčkneme. Dno propícháme vidličkou, posypeme suchými luštěninami a zapečeme asi 10 minut při 190 °C. Po zchladnutí košíčky vyklopíme z formiček, vysypeme luštěniny a košíčky ještě lehce dopečeme v troubě zapnuté na spodní pečení při 165 °C.
Do vychladlých košíčků nastříkáme krém, ozdobíme je ovocem a pocukrujeme.
Načítám komentáře...