Křehké rybízové koláčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- máslo 100 gramů
- cukr moučkový 70 gramů
- vejce 1 kus
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- tuk (na vymazání formiček)
- cukr moučkový (na posypání)
- rybíz (červený, bílý nebo černý, na ozdobení)
Na náplň:
- rybíz 500 gramů
- cukr krupice 200 gramů
- mandle 200 gramů (mleté)
- máslo 80 gramů
- bílek 3 kusy
- moučka škrobová 40 gramů
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
V míse smícháme hladkou mouku s moučkovým cukrem, změklým máslem, vejcem a špetkou soli a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme odležet v chladu.
Mezitím připravíme základ náplně. Část cukru nasypeme do rozehřáté pánve a za stálého míchání ho necháme rozpustit a mírně zhnědnout. Přidáme máslo a když se rozpustí, vmícháme kuličky rybízu smíchané se škrobovou moučkou, odstavíme z ohně a necháme prochladnout.
Vychlazené odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a vykrojíme z něj kolečka. Naplníme jimi vymazané formičky na koláčky a těsto po obvodu formiček důkladně vymačkáme a na dně i po obvodu propícháme vidličkou.
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně vešleháme zbylý cukr. Sníh spojíme s vychladlou rybízovou hmotou a do náplně vmícháme mleté mandle.
Formičky s těstem naplníme připravenou náplní a pečeme asi 25 minut při 180 °C, dokud okraje těsta nezačnou zlátnout. Chvilku před vyjmutím z trouby koláčky poprášíme moučkovým cukrem.
Vychladlé koláčky vyklopíme z formiček a ozdobíme kuličkami rybízu.
Poznámka k receptu
Do těsta lze pro vylepšení chuti přidat i špetku strouhané citronové kůry.
Formičky s těstem můžete nechat zmrazit a až budete chtít upéct rychle koláčky, stačí je vyjmout z mrazničky a po krátkém rozmrznutí naplnit a upéct.
Načítám komentáře...