Křehký koláč s třešněmi
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- máslo 100 gramů
- žloutek 2 kusy
- cukr moučkový 80 gramů
- mléko 1/2 decilitru
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- kakao 1 lžička
- pomerančová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
- skořice 1 špetka (mletá)
- kardamom 1 špetka (mletý)
- hřebíček 1 špetka (mletý)
- sůl 1 špetka
- máslo (na vymazání formy)
Na náplň:
- třešně 600 gramů
- bílek 3 kusy
- likér višňový 0,4 decilitru
- cukr 3 lžíce
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžíce (maizena)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Z mouky, rozmělněného másla, cukru, kakaa, pomerančové kůry, koření, žloutků, prášku do pečiva, mléka a špetky soli vypracujeme tuhé těsto. Rozválíme ho mezi dvěma fóliemi na plát silný asi 2 mm a vyložíme jím vymazanou koláčovou formu. Dno propícháme vidličkou, posypeme vrstvou suchých luštěnin (čočky, hrachu…) a zapečeme asi 10 minut při 190 °C. Pak troubu přepneme na spodní pečení, snížíme teplotu na 165 °C a pečeme ještě 8 minut.
Upečený korpus necháme zchladnout, odstraníme luštěniny, naplníme ho vypeckovanými třešněmi smíchanými s maizenou a likérem a pečeme asi 25 minut při 170 °C. Pokud okraje začnou rychle tmavnout, zakryjeme je alobalem.
Mezitím z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh a postupně do něj zašleháme cukr. Sníh opatrně rozetřeme na upečený koláč, troubu přepneme na grilování a koláč ještě krátce zprudka zapečeme.
Načítám komentáře...