Křehký koláč s vaječným krémem
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 100 gramů (studené)
- cukr krystal 45 gramů
Náplň:
- smetana na šlehání 450 mililitrů
- žloutek 8 kusů
- whisky 65 mililitrů
- vanilkový extrakt 1 lžíce
- cukr krystal 60 gramů
- moučka kukuřičná (škrob) 3 lžičky
- muškátový oříšek (na poprášení)
Postup přípravy
1. Do mísy nasypte mouku, cukr a nakrájené máslo. Prsty vytvořte drobenku, nechte klidně v mouce kousky másla, těsto bude nadýchané a nebude tvrdnout. Přilijte 4 lžíce vody a rychle vypracujte těsto. Vytvarujte z něj disk, zabalte do potravinářské fólie a nechte vychladit v lednici.
2. Zatímco těsto odpočívá, připravte krém. do misky nalijte žloutky, přidejte cukr a kukuřičný škrob. Důkladně vyšlehejte, přidejte vanilkový extrakt, whisky, smetanu a dobře promíchejte. Troubu předehřejte na 190°C. Koláčovou formu vymažte máslem, těsto vyválejte a dejte do formy, přebytečné okraje ořízněte a dno propíchejte vidličkou. Na těsto položte pečicí papír, zatižte ho fazolemi a pečte tzv. naslepo 10 minut. Pak papír sundejte a korpus vraťte zpátky do trouby na 5 minut nebo dokud lehce nezezlátne. Teplotu stáhněte na 170°c.
3. Na předpečený korpus nalijte krém, vraťte koláč do trouby a pečte buď 40 minut, nebo dokud se okraje nezpevní a prostředek se ještě lehce chvěje. Koláč nechte zchladnout na mřížce a lehce poprašte muškátovým oříškem.
Poznámka k receptu
Koláč je nejlepší druhý den, kdy se náplň pořádně rozleží. Zároveň je ale krém s chutí vaječného likéru tak skvělý, že druhého dne se dožije jen málokterý kus. Zkuste to vydržet, stojí to za to.
Načítám komentáře...