Křehký koláč z ricotty
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- máslo 130 gramů
- cukr 70 gramů
- vejce 1 kus
- sůl 1 špetka
- máslo (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- cukr moučkový (na posypání)
Na náplň:
- sýr Ricotta 200 gramů
- sýr Mascarpone 100 gramů
- piškoty 20 kusů (dětské)
- vejce 2 kusy
- cukr 60 gramů
- mandle 40 gramů (plátky)
- vaječný koňak 2 lžíce
- kakao 1 lžíce
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku, přidáme změklé máslo, vejce, cukr a špetku soli a vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout.
Mezitím v míse smícháme ricottu, mascarpone, vejce a cukr, přidáme mandlové plátky a špetku soli a znovu promícháme. V hrnku rozmícháme kakao s vaječným likérem a 4 lžícemi teplé vody na hladkou směs.
Odleželé těsto rozdělíme na dvě poloviny a jednu rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm. Vyložíme jím dno i okraje vymazané vyšší hranaté nebo kulaté formy a formu naplníme polovinou náplně. Poklademe ji piškoty, které opatrně polijeme rozmíchaným kakaem a přelijeme zbylou náplní. Druhou polovinu těsta také rozválíme na plát, do kterého vykrojíme formičkou různé ozdobné vánoční tvary, zakryjeme jím připravený koláč a okraje pevně přimáčkeneme.
Na povrch nalepíme pomocí rozšlehaného vejce vykrájené ozdobné tvary, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 210 °C a pečeme, dokud těsto nezbělá. Pak teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ještě asi 30 minut.
Koláč necháme vychladnout a před podáváním ho pocukrujeme.
Načítám komentáře...