Křehký mřížkový koláč se zavařeninou

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Na válu smícháme prosátou mouku s cukrem, práškem do pečiva, citronovou kůrou a solí. Do této směsi rozsekáme Heru, ve středu uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce a nalijeme mléko. Vše zpracujeme nejdříve nožem a pak rukama na hladké těsto.

Dvě třetiny připraveného těsta rozválíme na pomoučeném válu na kulatý plát o trochu větší, než je kulatá koláčová forma. Přeneseme ho do vymazané a vysypané formy a okraje mírně zvedneme. Povrch těsta propícháme vidličkou a potřeme zavařeninou. Zbylé těsto rozválíme na plát a rádýlkem ho nakrájíme na proužky, které přeneseme na koláč jako mřížku.

Okraje koláče i mřížku potřeme rozšlehaným vejcem, koláč posypeme nasekanými mandlemi a oříšky, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 minut.

Poznámka k receptu

Po vychladnutí ozdobte koláč čerstvými květy sedmikrásek, lístky meduňky a třeba kuličkami červeného rybízu a pocukrujte ho.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...