Křehký mřížkový koláč se zavařeninou
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- zavařenina 200 gramů (nejlépe směs jablek, rybízu a višní)
- cukr 100 gramů
- Hera 80 gramů
- vejce 1 kus
- mléko 4 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- citronová kůra 1 špetka (nastrouhaná)
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
- tuk (na vymazání)
- vejce (na potření)
- mandle 1 lžíce (nasekané, na posypání)
- ořechy vlašské 1 lžíce (nasekané, na posypání)
Postup přípravy
Na válu smícháme prosátou mouku s cukrem, práškem do pečiva, citronovou kůrou a solí. Do této směsi rozsekáme Heru, ve středu uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce a nalijeme mléko. Vše zpracujeme nejdříve nožem a pak rukama na hladké těsto.
Dvě třetiny připraveného těsta rozválíme na pomoučeném válu na kulatý plát o trochu větší, než je kulatá koláčová forma. Přeneseme ho do vymazané a vysypané formy a okraje mírně zvedneme. Povrch těsta propícháme vidličkou a potřeme zavařeninou. Zbylé těsto rozválíme na plát a rádýlkem ho nakrájíme na proužky, které přeneseme na koláč jako mřížku.
Okraje koláče i mřížku potřeme rozšlehaným vejcem, koláč posypeme nasekanými mandlemi a oříšky, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 minut.
Poznámka k receptu
Po vychladnutí ozdobte koláč čerstvými květy sedmikrásek, lístky meduňky a třeba kuličkami červeného rybízu a pocukrujte ho.
Načítám komentáře...