Krémový koláč s malinami
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 160 gramů
- ořechy lískové 50 gramů (mleté)
- máslo 100 gramů
- žloutek 2 kusy
- citronová kůra 1 lžička
- vanilka 1/2 lžičky (pravá)
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání)
- mouka (na vysypání)
- hrách 1 balíček (nebo jiná suchá luštěnina, na předpečení)
- maliny 250 gramů (na ozdobu)
Na krém:
- čokoláda hořká 200 gramů
- kakao 2 lžíce
- bílek 2 kusy
- cukr 100 gramů
- sůl 1 špetka
- želatina 5 gramů (čirá)
- voda 300 mililitrů
- likér malinový
- koření chilli 0,4 lžičky (mleté, nemusí být)
- hřebíček 2 kusy (mletý)
Postup přípravy
Mleté oříšky opražte a nechte vychladnout. Z mouky, oříšků, másla, žloutků, citronové kůry, vanilky a 2 lžic studené vody připravte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu půl hodiny odležet. Těsto tence rozválejte na pomoučněném vále a vyložte jím vymazanou a vysypanou koláčovou formu i s okrajem.
Položte na ně pečicí papír, zatižte ho suchým hrachem, vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte 15 minut. Potom papír i s luštěninou vyjměte a koláč dopečte dozlatova. Nechte ho 5 minut chladnout, vyndejte z formy, položte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Želatinové plátky namočte do studené vody. Do kastrolu nalámejte čokoládu, přidejte polovinu cukru, kakao, 300 ml vody, chilli koření, uveďte do varu a velmi zvolna ohřívejte a míchejte 5 minut, dokud čokoláda nezhoustne.
Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh a zašlehejte do něj zbylý cukr. Čokoládu odstavte, do horké přimíchejte vyždímané plátky želatiny, likér a nakonec po částech metlou vmíchejte sníh.
Krém nalijte do upečeného korpusu, nechte vychladnout a ztuhnout.
Koláč ozdobte malinami a podávejte.
Načítám komentáře...