Kreolský koláč s jahodami
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 130 gramů
- máslo 75 gramů (změklé)
- perník 50 gramů (strouhaný)
- cukr 50 gramů
- žloutek 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balení
- mléko 1 lžíce (nebo více, podle potřeby)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- tuk (na vymazání formy)
Na náplň:
- jahody 300 gramů
- mléko 5 decilitrů
- žloutek 2 kusy
- nutella 100 gramů (nebo jiný oříškovo-čokoládový krém)
- pudinkový prášek vanilkový 1,5 balení
- melasa 2 lžíce
- whisky 2 lžíce
Na ozdobení:
- jahody 300 gramů
- jahodový protlak 1 decilitr (čerstvě uvařený)
Postup přípravy
Mouku smícháme s práškem do pečiva a perníkem a nasypeme na vál. Do mouky nakrájíme máslo, přidáme cukr, uprostřed uděláme důlek, vyklopíme do něj žloutek a přilijeme mléko. Těsto promícháme nejprve nožem, pak ho rychle zpracujeme rukama, zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut odpočinout v chladu.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 5 mm. Přeneseme ho do lehce vymazané formy a prsty ho opatrně vymačkáme po celé ploše do krajů. Těsto propícháme vidličkou a pečeme při 180 °C. Když začne těsto na okrajích lehce hnědnout, snížíme teplotu na 150 °C a pečeme asi 5 minut.
V kovové misce smícháme všechny přísady na náplň (kromě jahod), misku postavíme nad hrnec s vroucí vodou a krém mícháme do zhoustnutí. Za občasného míchání ho necháme lehce zchladnout, pak krém nalijeme na vychladlý předpečený korpus a necháme dobře vychladit.
Jahody očistíme, nakrájíme na plátky a rozložíme je ozdobně na povrch vychlazeného koláče, který na závěr přelijeme jahodovým protlakem.
Poznámka k receptu
Jahodový protlak připravte během doby, kdy se bude naplněný koláč chladit. Asi 100 g jahod nakrájejte na kousky, prosypte asi 30 g cukru a poduste doměkka. Pak vše propasírujte přes síto a nechte vychladit.
Načítám komentáře...