Krkonošský bramborový koláč s jablky
Seznam surovin
- cukr krupice 200 gramů
- mák 100 gramů
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- brambory 100 gramů (vařené oloupané)
- vejce 3 kusy
- jablka 2 kusy
- smetana na šlehání 100 mililitrů
- sádlo 50 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
Na polevu:
- cukr moučkový 300 gramů
- mléko 3 lžíce (vařící)
- šťáva citronová 2 lžíce
Postup přípravy
Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Jablka očistíme a nakrájíme na malé kousky, nebo nastrouháme, brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme se
smetanou, přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva a mletý mák.
Úplně na závěr vmícháme rozpuštěné, ne příliš teplé sádlo a zlehka promícháme.
Těsto dáme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy, pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut při 150 °C. Pak necháme prochladnout, vyklopíme na kovovou mřížku a necháme zcela
zchladnout.
Polevu připravíme z cukru, do kterého přidáme mléko a citronovou šťávu, pořádně promísíme, až vznikne hladká hmota. Polevu rozetřeme na povrch koláče a necháme ztuhnout.
Načítám komentáře...