Kynutá kytka

Seznam surovin

Na nádivku:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Rozdrobené droždí zalijeme trochou vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky, promícháme, zakryjeme ubrouskem a v teple necháme vzejít kvásek.

V míse utřeme žloutky s cukrem a změklým máslem. Přidáme citronovou kůru, prosátou mouku se solí, kvásek a olej. Po částech přilijeme zbylé vlažné mléko a zaděláme těsto, které důkladně propracujeme. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout.

Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 1 cm. Povidla rozmícháme s perníkem, cukrem a rumem (pokud se zdají příliš řídká, zahustíme je ještě perníkem). Touto směsí potřeme plát těsta a posypeme ho švestkami nakrájenými na kousky. Poprášíme skořicí a těsto i s náplní nakrájíme nožem na pruhy široké 4 cm. Každý i s náplní srolujeme a šneky naskládáme těsně vedle sebe do tukem vymazané rozevírací formy.

Povrch koláče potřeme rozpuštěným máslem, posypeme drobenkou a necháme v teple 10 minut kynout. Pak ho vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 40 - 45 minut. Po vychladnutí koláč pocukrujeme moučkovým cukrem.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...