Kynutá kytka
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- mléko 2,2 decilitru
- máslo 100 gramů
- cukr krupice 80 gramů
- žloutek 2 kusy
- droždí 30 gramů (čerstvé)
- drobenka 4 lžíce
- olej 1 lžíce
- citronová kůra 1/2 lžičky (strouhaná)
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- máslo 1 lžíce (na vymazání)
- máslo 1 lžíce (na potření)
- cukr moučkový (na posypání)
Na nádivku:
- švestková povidla 4 lžíce
- švestky 6 kusů
- perník 2 lžíce (strouhaný)
- cukr krupice 2 lžíce
- rum hnědý - tuzemský 2 lžičky (40%)
- skořice (mletá)
Postup přípravy
Rozdrobené droždí zalijeme trochou vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky, promícháme, zakryjeme ubrouskem a v teple necháme vzejít kvásek.
V míse utřeme žloutky s cukrem a změklým máslem. Přidáme citronovou kůru, prosátou mouku se solí, kvásek a olej. Po částech přilijeme zbylé vlažné mléko a zaděláme těsto, které důkladně propracujeme. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 1 cm. Povidla rozmícháme s perníkem, cukrem a rumem (pokud se zdají příliš řídká, zahustíme je ještě perníkem). Touto směsí potřeme plát těsta a posypeme ho švestkami nakrájenými na kousky. Poprášíme skořicí a těsto i s náplní nakrájíme nožem na pruhy široké 4 cm. Každý i s náplní srolujeme a šneky naskládáme těsně vedle sebe do tukem vymazané rozevírací formy.
Povrch koláče potřeme rozpuštěným máslem, posypeme drobenkou a necháme v teple 10 minut kynout. Pak ho vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 40 - 45 minut. Po vychladnutí koláč pocukrujeme moučkovým cukrem.
Načítám komentáře...