Kynuté makové koláče s malinami
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- mléko 3 decilitry (vlažné)
- tuk 60 gramů
- cukr 40 gramů
- žloutek 1 kus
- droždí 20 gramů
- sůl 1 lžička
- citronová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
- mouka (na vál)
Na náplň:
Postup přípravy
V hrnku nebo misce rozmícháme menší množství vlažného mléka s droždím, několika lžícemi mouky a lžičkou cukru, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít.
Do mísy nasypeme prosátou mouku, přilijeme zbylé vlažné mléko a přidáme i zbylý cukr. Pak přilijeme žloutky ohřáté na pokojovou teplotu, přidáme rozpuštěný vlažný tuk a citronovou kůru a nakonec vzešlý kvásek a za postupného přisypávání soli důkladně vše promícháme vařečkou, až se těsto spojí (trvá to nejméně 20 minut). Zpracované těsto setřeme z vařečky a stěn mísy, jemně poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě (nejvýše do 40 °C) na 30 minut vykynout. Pak ho několikrát promícháme, aby se provzdušnilo, a necháme v míse dokynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Mák nasypeme do vroucího mléka a za stálého míchání povaříme asi 10 minut. Přisypeme cukr, perník, koření a sůl a mícháme do zhoustnutí. Odstavíme z ohně a necháme zchladnout.
Vykynuté těsto rozkrojíme na 4 díly. Opatrně je rozválíme na pomoučeném válu na kruhové pláty silné asi 1 cm, přeložíme je na vymazaný plech, pokryjeme je náplní a poklademe malinami (nebo jiným chuťově výraznějším ovocem, např. angreštem, višněmi apod.). Vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a když těsto nabude a začne zlátnout, zmírníme teplotu na 160 °C a koláče dopečeme dozlatova.
Načítám komentáře...