Kynuté tvarohové koláče s rozinkami
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- mléko 3 decilitry (vlažné)
- tuk 60 gramů
- cukr 40 gramů
- žloutek 1 kus
- droždí 20 gramů
- sůl 1 lžička
- citronová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání plechu)
Na náplň:
- tvaroh měkký 200 gramů (polotučný)
- cukr 70 gramů
- sýr krémový 50 gramů (Lučina, nebo pomazánkové máslo)
- rozinky 50 gramů (promíchané předem s 2 lžícemi rumu)
- žloutek 1 kus
- citronová kůra 1 špetka (nastrouhaná)
Na drobenku:
- mouka pšeničná polohrubá 70 gramů
- tuk 50 gramů
- cukr 50 gramů
Postup přípravy
V hrnku nebo misce rozmícháme menší množství vlažného mléka s droždím, několika lžícemi mouky a lžičkou cukru, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít.
Do mísy nasypeme prosátou mouku, přilijeme zbylé vlažné mléko a přidáme i zbylý cukr. Pak přilijeme žloutky ohřáté na pokojovou teplotu, přidáme rozpuštěný vlažný tuk a citronovou kůru a nakonec vzešlý kvásek a za postupného přisypávání soli důkladně vše promícháme vařečkou, až se těsto spojí (trvá to nejméně 20 minut).
Zpracované těsto setřeme z vařečky a stěn mísy, jemně poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě (nejvýše do 40 °C) na 30 minut vykynout. Pak ho několikrát promícháme, aby se provzdušnilo, a necháme v míse dokynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Všechny suroviny na náplň smícháme v míse. Mouku na drobenku nasypeme na vál, rozsekáme do ní máslo, přidáme cukr a prsty vše rozdrobíme.
Vykynuté těsto rozkrojíme na 4 díly. Opatrně je rozválíme na pomoučeném válu na kruhové pláty silné asi 1 cm, přeložíme je na vymazaný plech, pokryjeme je tvarohovou náplní a posypeme drobenkou. Vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a když těsto nabude a začne zlátnout, zmírníme teplotu na 160 °C a koláče dopečeme dozlatova.
Načítám komentáře...